Днес християнската общност отбелязва Бъдни вечер – един от най-светлите и важни празници, посветен на семейството, дома и почитта към предците. Този ден, последен от Коледните пости, е изпълнен със символика, обичаи и очакване на Рождество Христово.
В различни региони на България Бъдни вечер носи различни имена като „Малка Коледа“, „Суха Коледа“ и „Детешка Коледа“. Един от основните обичаи е подреждането на постна трапеза, на която се сервират нечетен брой ястия – обикновено 7, 9 или 11. Сред тях задължително присъстват:
- Варено жито
- Пълнени чушки с боб
- Сарми
- Ошав
- Туршия
- Мед и чесън
- Орехи и червено вино
Празничната пита, замесена с „мълчана вода“, се разчупва от най-възрастния член на семейството. Първото парче се отделя за Богородица и починалите предци, а останалото се раздава на всички около трапезата.
В тази нощ всеки избира орех, чиято здрава и бяла ядка предвещава късмет и здраве за предстоящата година. Вярва се, че в полунощ небето се отваря и всяко желание, което бъде изречено, ще се сбъдне.
Масата остава нераздигната през нощта, за да могат душите на починалите предци да „посетят“ дома и да се „нахранят“. Бъдни вечер е символ на силата на семейните връзки, уважението към традициите и надеждата за ново начало. Това е време за сплотеност, благодарност и съпреживяване на духовната магия на Коледа.