Вносът е довел до значителен спад в българското производство на мед, отбелязва Манол Тодоров, създател на местното Сдружение на производители на манов мед и един от основните инициатори за регистрирането на защитеното наименование за произход „Странджански манов мед“ през 2019 година. Тодоров посочва, че секторът е далеч от успешните си години, като цената на едро остава непроменена – около 3,50 до 4 лева за килограм, което е катастрофално.
Тодоров прогнозира проблеми с реализирането на продукцията, въпреки очакваните добри добиви, и отбелязва, че вносът на мед от трети страни създава сериозни предизвикателства за местните производители. Той изрази надежда, че ситуацията ще се подобри след пълното приемане на България в Шенгенското пространство.
В момента около пет ферми произвеждат сертифициран „Странджански манов мед“. Продукцията може да бъде произведена и пакетирана само в определения географски район, което затруднява износа. Местните пчелари се надяват скоро да регистрират второ защитено наименование за произход – „Странджански прашец“.
Производителите в Странджа планина очакват добри добиви през тази година, благодарение на меката зима и благоприятното пролетно време. Пчелните семейства се развиват добре, въпреки недостатъчното валежи. Макар че все още има случаи на висока смъртност на пчелите, ситуацията не е драматична, добавя Тодоров.