Хотелиери в България призовават за намаляване на изхвърлянето на храна в хотели и ресторанти с ол инклузив. Кампанията „Вземете всичко, което може да изядете, но изяжте всичко, което вземете“ е подкрепена от много хотелиери по Българското Черноморие, които поставят надписи в ресторантите си, насърчавайки гостите да ценят храната.
Маргарита Христова, управител на хотел в „Златни пясъци“, споделя, че кампанията е вдъхновена от много хотели извън България и е популярна там от години. Тя подчертава, че призивът не е забрана или ограничение, а апел към гостите. Христова отбелязва, че разхищението на храна в ол инклузив хотелите е огромно – между 40 и 50 кг храна се изхвърлят всеки ден. Според нея тази храна трудно може да се предаде за благотворителност, но голяма част от нея се дава на персонала.
Хотелиерите отделят значителни средства за изхвърляне на отпадъците, които могат да бъдат използвани по различни начини, смята Христова. Тя също така посочва, че основно румънци почиват това лято в „Златни пясъци“ и че проблемът с липсата на кадри в българския туризъм се задълбочава, усещайки се дори и във висококатегорийните хотели.